Indesign voor gevorderden

Welkom! Fijn dat je deelneemt aan onze lessen Indesign Gevorderd. Straks weet jij hoe je straffe en professionele layouts kan maken. Op deze pagina vind je de inhoud en alle downloads. Nog vragen na de les? Stuur een mailtje naar infobalie@kantoorkolos.be.

ind1

Oefening 1

Typografie

Met deze opdracht gaan we dieper in op wat je kan doen aan de hand van typografie. Denk niet alleen aan inhoudelijke tekst maar aan lettervormen, spelen met contrasten, hiërarchie, schikking, details …

ind2

Oefening 2

Typografie

Met deze opdracht gaan we dieper in op wat je kan doen aan de hand van typografie. Denk niet alleen aan inhoudelijke tekst maar aan lettervormen, spelen met contrasten, hiërarchie, schikking, details …

ind3

Oefening 3

Typografie en beeld

Met deze opdracht gaan we dieper in op de combinatie tekst en beeld. De verhouding tot elkaar, hoe ze elkaar kunnen versterken, …

 

ind4-2

Oefening 4

Grafiek

Met deze opdracht combineren we vormen, typografie en beeld

ind5

Oefening 5

Grafiek

Met deze opdracht combineren we vormen, typografie en beeld

 

Untitled-1

Oefening 6

De Vleeshalle

Met deze extra opdracht kunnen alle nieuw geleerde technieken vrij worden toegepast.

Expert tips

Anna

In het begin kan Indesign nogal overweldigend zijn. Pijltjes, knoppen, dialoogvensters, menu’s … Bij twijfel of je wel het juiste geselecteerd hebt òf wanneer je per ongeluk meerdere elementen hebt geselecteerd bij een verkeerd sleepbeweging: gebruik de grijze zone rondom je werkblad. Gewoon even de zwarte pijl selecteren en klikken op de grijze zone zorgt ervoor dat je niets meer geselecteerd hebt. Uit ervaring weten we dat een verkeerde selectie snel gemaakt is en de grijze zone is dan je resetknop. Daarnaast is de zone rondom je werkveld ook een ideale plek om elementen als foto’s, logo’s of teksblokken te plaatsen die je later mooi assembleert op je werkveld. Tenslotte, bij het exporteren wordt deze zone nooit meegenomen.

Pieter & Kenzo

Terminologie is alles. Ook wij kennen zeker niet élk hoekje van het programma en toch zijn we er zeker van dat we quasi ieder probleem kunnen oplossen door gewoon te zoeken naar een juiste tutorial. Daarom raden we aan om Adobe Creative Cloud in het Engels te installeren. Hoewel dat contra-intuïtief aanvoelt, open je daarmee je zoekmogelijkheden wanneer je het even niet meer weet. Er zijn namelijk veel meer fora, websites of tutorials in het Engels te vinden. Als je meteen de termen uit het programma in het Engels kent, bespaart dat je heel wat extra zoekwerk.

Sam

Maak packages. Eens je klaar bent met een publicatie raden we je aan om een package te maken. Simpel gezegd: elk element (beeld, logo, lettertype …) wordt in zo’n package verzameld zodat, wanneer je het document doorgeeft aan een andere partij, er meteen verder gewerkt kan worden. Indesign werkt namelijk met links tussen de mappen op je computer en het programma. Moest je gewoon je .INDD-document doorsturen naar een andere partij, dan zal die persoon het probleem ervaren dat alle links ontbreken. Ze waren namelijk gelegd op jouw computer met jouw mappenstructuur. Een package lost dat probleem handig op.